måndag 10 december 2012

om att få bakryck och hur man göra godis till sin kärlek.


Ibland får jag ryck och börjar baka. När det sker gör jag väldigt sällan endast en sort. Jag tänker att när förklädet ändå är på kan jag lika gärna baka ordentligt. Då jag har en pojkvän som är väldigt, väldigt väldigt allergisk mot mjölk och soja är det ofta svårt att hitta färdiga produkter eller recept som går att baka så att han kan äta. Men jag vill att även min älskade man ska kunna njuta av julgodis, så idag har jag testat lite olika sorters mjölkfria sådana. Tänkte dela med mig av lite recept och tips i fall ni också har behov av lite specialgodis till jul. 

Mjölkfri chokladkola
Jag har ett recept på chokladkola som görs utan grädde och blir väldigt god. Använder man bara mjölkfritt margarin (utan soja, det enda mig veterligen är Mildas mjölkfria bakmargarin) och ser till att inte blanda redskap med något annat man gör samtidigt (om man nu är som jag) så går detta ganska bra. Dock blev kolan ganska "flötig" eftersom fettet inte riktigt löste sig i smeten. Men jag torkade av bitarna och slog in i papper och de blev väldigt goda, även om jag råkade koka mina lite för länge så att de blev hårda. 

125 g milda mjölkfritt bakmargarin 
2 dl socker 
2,5 msk kakao 
1.5 dl ljus sirap 

Häll allt i en kastrull, låt smöret smälta och låt allt koka i några minuter. (10 var alldeles för mycket.) Gör kultestet, skulle tippa att 6-7 minuter är lagom. Häll sedan upp kolan på bakplåtspapper på någon form av plåt eller bricka. Låt svalna och bryt/klipp/skär kolan i bitar. Slå in i smörgåspapper. Klart! 

Mjölkfri knäck 
Då Alexander även är allergisk mot mandel fick jag göra knäck utan den ypperliga ingrediensen, men jag tror de blev goda ändå. Det finns havrebaserad matlagningsgrädde som kan ersätta den vispgrädde man normalt gör knäck på. Dock är det betydligt svårare att få knäcken att tjockna när man gör på havregrädde då det är mycket mindre fett i den. Med tålamod går det dock men räkna med minst 45 minuters koktid. (det var här jag satte igång att göra allt annat). Det blir lite annorlunda smak av havregrädden, inte riktigt lika god som vanlig knäck men absolut värd att göra om man vill bjuda någon mjölkallergiker på knäck. 

2 dl socker 
2 dl I mat Oatly havregrädde för matlagning
2 dl sirap 

Häll allt i en kastrull (gärna med stor botten så att det inte bränns och kokar snabbare), koka upp och låt koka tills den blir seg. Jag gjorde min knäck utan termometer och använde mig av kultestet. Det tog nog ungefär en timme innan den var klar. Då hällde jag upp knäcken i ett litermått och hällde ur den på små knäckformar uppställda på bakplåtspapper. Det gick betydligt bättre än när jag försökte hälla knäcken i formar med sked sist. 

Slutligen - det mesta går att göra mjölkfritt och sojafritt om man bara tänker till och är nogrann med innehållsförteckningar. Framför allt blir man medveten om hur mycket skräp som finns i många halvfabrikat. Alexanders allergi får mig att bli intresserad av att använda bra råvaror och kontrollera vad vi stoppar i oss. Något positivt med detta i alla fall. Och givetvis kan ni använda dessa recept och byta ut Oatly-grädden och margarinet så får ni helt vanliga, väldigt goda julgodisbitar. 
För på jul - då ska man få gotta sig i lite mumsigt. Eller mycket. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar